✝ Tinna frá Ljóma
Kuollut 4.1.2023
© Úrvalshestar
Virallinen nimi |
Tinna frá Ljóma |
Rekisterinumero |
VH20-030-0034 |
Rotu, sukupuoli |
Islanninhevonen, tamma |
Omistaja |
Mari H (VRL-05704) |
Säkä |
139cm |
Kasvattaja |
Mari H - Ljóma |
Syntymäaika |
06.10.2019 |
Painotus |
Askellajiratsastus |
Väri |
Musta |
Koulutustaso |
Helppo B, 60cm, 5-käyntinen |
Täyttänyt 4 vuotta 15.04.2020
Ch, ARJ-I (10/2022), YLA3 (11/2022)
ASSA Points: 2857 | Title: Hall of Fame
|
Tässä yhdistelmä, joka ei ehkä sittenkään ollut se fiksuin mahdollinen. Kyllä, kivat suvut, kivat vanhemmat mutta se luonne. Tinna ei ole ilkeä tai pahantahtoinen mutta kun se tekee ensin ja sen jälkeen ehkä poditaan, että olikohan ihan viisasta. Tutkii mielellään kaikki hoitajan taskuista erilaisiin koloihin ulkona. Muutaman kerran sen kanssa on jouduttu turvautumaan eläinlääkärin palveluihin, kun turvassa ollut isompia vekkejä tutkimusmatkailun seurauksena. Harjatessa Tinna kannattaa sitoa kiinni, sillä tamma lähtisi mielellään avoimesta oven raosta tutkimaan paikkoja. Varustaessa helppo, sillä tämän yksilön työmotivaatio on kohdallaan.
Laumassa Tinna on se ärsyttävä tyyppi, joka jaksaa kun muut eivät enää jaksa. Ei ole pahnan pohjimmainen mutta Wanhat ja Wiisaat kyllä kertoo sille oman paikan hyvin tiukkaan sävyyn.
Ratsuna Tinna on energinen ja eteenpäinpyrkivä, joten ratsastaja saa olla alusta asti kontrolloimassa kiihtyvää vauhtia rauhallisemmaksi. 5-käyntisenä hevosena Tinna taitaa niin töltin kuin passinkin mutta passia se ei heti ensimmäiseksi tarjoa. Tölttiä sen sijaan tulee lähes pyytämättäkin. Ravin kanssa voi olla ongelmia suurimpien innostuksien ollessa päällä mutta turhan höyryt päästeltyään Tinnalta löytyy ihan kaunis ravikin. Vaikka ensisijaisesti tämä on askellajiratsu niin on sen kanssa treenattu kouluratsastusta ja hyppäämistäkin. Vaikka Tinnalla ei ole mitään erityistä mielenkiintoa kumpaakaan lajia kohtaan niin kyllä se tekee kun oikein käskee. Tinnalla on emänsä tavoin paha tapa keksiä omaa tekemistä, mikäli ratsastaja jää kentällä ollessa vain matkustamaan.
Maastoillessa väittäisin Tinnan jopa toivovan, ettei ratsastaja liikaa rajoita menoa. Tamma tykkää kulkea pitkiä matkoja töltäten ja se onkin yksi tallin varmimpia maastoratsuja.
Luonteesta kiitos Jenna, VRL-03515!
isä. VIR MVA Ch Halldór frá Keflavík
isl, 136cm Fn, KTK-III, ARJ-I, YLA2 |
ii. Valdís frá Flúðir
isl, 140cm, evm |
iii. Eiríkur frá Hólar
isl, 140cm, evm |
iie. Úlfa frá Vopnafjörður
isl, 137cm, evm |
ie. Stelpa frá Stykkishólmur
isl, 138cm, evm |
iei. Helgi frá Seltjarnarnes
isl, 139cm, evm |
iee. Ída frá Mjóifjörður
isl, 138cm, evm |
emä. Talkative frá Senren
isl, 142cm ARJ-I |
ei. Aðalgeir frá Senren
isl, 145cm, evm |
eii. Kristmundur frá Sígurbjörnsson
isl, 141cm, evm |
eie. Liljaljöt frá Vigfusson
isl, 141cm, evm |
ee. Halldóra frá Senren
isl, 142cm, evm |
eei. Njörður frá Júnsson
isl, 139cm, evm |
eee. Unnur frá Senren
isl, 142cm, evm |
Tinnan isänisä Valdís frá Flúðir oli hienoliikkeinen ja energinen mustankirjava ori. Sitä hehkutettiin nuoresta asti, sillä se sai 2-vuotiaana huippupisteet varsa-arvostelussa. Ori aloittikin jalostuksessa heti kolmivuotiaana ja jatkoi jalostuskäytössä aina viimeisille vuosilleen asti. Kisauransa ori aloitti viisivuotiaana menestyen hienosti erityisesti passiluokissa. Ori keräsi huiman määrän sijoituksia ja voitti myös mestaruuksia useamman kappaleen. Valdís oli luonteeltaan todella miellyttävä ja se oli helppo käsitellä kaikissa tilanteissa.
Tinnan isän Halldorin isä Eiríkur frá Hólar oli myös mustankirjava ori. Se aloitti jo nuorena sekä kisa- että jalostuskäytössä ja menestyi hyvin molemmilla osa-alueilla. Eiríkur menestyi sekä näyttelyissä että askellajikisoissa, napaten useita sijoituksia ja kantakirjauksesta I-palkinnon. Hieman kohua aiheutui, kun yhdeksänvuotiaana ori laitettiin myyntiin ja se matkasi Islannista Saksaan. Islannissa ei ihan sulatettu orin omistajan päätöstä myydä huippuori Saksaan, mutta sinne se kuitenkin lähti jatkaen jalostusuraansa Euroopassa.
Halldorin Isänemä Úlfa frá Vopnafjörður oli kiltti rautias tamma. Siihen oli varsana kasattu paljon odotuksia, sillä sukunsa puolesta siitä odotettiin hienoa kisaratsua ja myöhemmin siitostammaa. Úlfa menestyikin hyvin varsa-arvostelussa sekä myöhemmin myös jalostusarvostelussa. Kisaura ei kuitenkaan lähtenyt sellaiseen lentoon kun oli odotettu. Tammasta ei oikein saatu ratsuna parasta esille, vaikka se kotona kyllä esitti kaikki viisi askellajia ilman ongelmia. Úlfan kanssa yritettiin kisata muutamia vuosia ennen kuin omistajat luovuttivat ja myivät sen eteenpäin siitostammaksi. Periyttäjänä tamma on näyttänyt kykynsä ja se on jättänyt useampia näyttely- ja kisamenestyjiä.
Tinnan isänemä Stelpa frá Stykkishólmur oli kaunis musta tamma. Sen elämä ei saanut parasta mahdollista starttia, mutta toipui kuitenkin nopeasti ja eli loppujen lopuksi 24-vuotiaaksi. Tamman ratsukoulutus aloitettiin hiljalleen ja se ehti saada kaksi varsaa ennen kuin pääsi kisaradoille seitsemänvuotiaana. Stelpa toimi perheen nuoren tytön ensimmäisenä kisaratsuna ja he opettelivat yhdessä harrastuksen salat. Menestys vähän vaihteli, mutta tamma toimi hienosti ja oli hyvä opetukaveri nuorelle ratsastajalle. Myöhemmin tamma sai vielä kolme jälkeläistä, joista kaksi lähti Eurooppaan harrasteratsuiksi.
Halldorin emänisä Helgi frá Seltjarnarnes oli musta ori joka jäi vähän tuntemattomaksi suurelle yleisölle. Suurin syy oli se, että samaan aikaan sen kanssa vaikutti muutamia aivan huippu yksilöitä, jotka vetivät valokeilan itselleen. Helgi ei missään tapauksessa ollut mitenkään huono tai lahjaton, mutta se ei kuitenkaan pärjännyt näille muutamille huippuyksilöille. Ori suoritti askellajikisoissa tasaisesti ollen monesti kymmenen parhaan joukossa, mutta esimerkiksi mestaruuksia se ei voittanut. Kantakirjaan se pääsi II-palkinnolla. Helgiä käytettiin jalostukseen pääasiassa sen omistajan omalla tilalla, mutta kyllä siitä muutamat ulkopuolisetkin kiinnostuivat.
Yksi Helgillä astutettu tamma oli Halldroin emänemä Ída frá Mjóifjörður. Ída oli ruunikko tamma, jonka elämä päättyi harmittavan aikaisin. Sen ratsukoulutus aloitettiin kolmivuotiaana ja kun tamma kääntyi nelivuotiaaksi, se päätettiin asuttaa Helgillä. Tiineys meni hyvin ja varsominen lähestyi. Varsomisen jälkeen tamman jälkeiset eivät irronneet niinkuin kuuluisi ja se johti vakavaan tulehdukseen ja tamman kuolemaan vain 2 päivää varsomsisen jälkeen. Orvoksi jääneelle varsalle löytyi onneksi sijaisemä omasta pihapiiristä, mutta Ídan menetys jätti ison aukon perheen jalostussuunnitelmiin.
Tinnan emänisä, Aðalgeir frá Senren oli musta suurikokoinen ori. Se oli erittäin suosittu siitosori Islannissa, ja sillä onkin rekisteröityjä jälkeläisiä yli sata. Ori ihastutti tammanomistajat koollaan, rakenteellaan ja luonteellaan. Lisäksi orilla oli loistavat kilpailunäytöt ja se teki pitkän ja menestyksekkään uran. Luonteeltaan ori oli todellä nöyrä työntekijä ja se yritti aina parhaansa. Aðalgeir oli myös erittäin rauhallinen ja tarvittaessa seisoi vaikka tunninkin paikallaan. Ori on periyttänyt näitä ominaisuuksia myös suurimalle osalle jälkeläisistään.
Tinnan emänisänisä on Kristmundur frá Sígurbjörnsson. Tämä ori ei ollut paljoa yleisessä käytössä, vaan orin omistaja käytti sitä pääosin omilla tammoillaan. Kristmundur ei oikeastaan koskaan kisannut askellajikisoissa, vaan se vietti ikänsä harrasteratsuna ja laitumella vartioiden tammalaumaansa. Orista jäi kuitenkin muutamia huippuyksilöitä, joiden takia se sai myös jonkin verran kyselyjä ulkopuolislta tammanomistajilta.
Tinnan emänisänemä Liljaljöt frá Vigfusson oli yksi edellä mainitun lauman tammoista. Liljaljöt oli kaunis ja siro tamma, joka oli luonteltaan valpas, mutta kuitenkin kiltti. Myös Liljaljöt toimi pääosin vain harrasteratsuna ja siitostammana. Tamma myytiin neljännen varsansa kanssa yhtäaikaa Ruotsiin, jossa se toimi vaellusratsuna.
Tinnan emänemä, Halldóra frá Senren oli kaunis tummanruunikko tamma, mutta luonteeltaan vähän haastava. Se oli yleensä aika hapan varsinkin ihmisiä kohtaan, eikä juurikaan nauttinut käsittelystä. Myös ratsastaessa sillä oli oikkunsa ja vain harvat pärjäsivät sen kanssa. Tamman omistajat näkivät hevosen potentiaalin ja työskentelivät kovasti, jotta saivat sen kisaradoille. Halldóra menestyi hyvin askellajikisoissa ja erityisesti sen töltti oli laadultaan loistavaa. Varsoja sillä teetettiin vain yksi Katin lisäksi, sillä siitä tuli täysin mahdoton käsitellä kun sillä oli varsa alla. Vanhuutensa tamma saikin viettää isossa pihattolaumassa ilman suurempia ihmiskontakteja.
Tinnan emänemänisä Njörður frá Júnsson oli todella lahjakas nuori ori. Se aloitti kisauransa suhteellisen nuorena ja menestyi loistavasti. Se oli myös rakenteeltaan ja luonteltaan miellyttävä. Ori oli yritteliäs ja hyvä käsitellä, eikä sen kanssa yleensä tullut mitään ongelmia. Ori astui pari ensimmäistä vuotta vain omistajansa muutamia tammoja kisauransa ohessa, mutta kun sitä alettiin tarjota ulkopuolisille, suosio oli hurja. Valitettavasti tämän nuoren orin elämä loppui aivan liian aikaisin ähkyyn, joka paljastui suolenkiertymäksi. Leikkauksesta huolimatta ori menehtyi komplikaatioihin vain kuusivuotiaana.
Unnur frá Senren on Tinnan emänemänemä. Unnur oli varsansa tapaan haastava luonteeltaan, sekä hoitaessa, että ratsastaessa. Tamman kanssa ei edes yritetty kisaradoille, vaan se toimi satunnaisena harrasteratsuna ja siitostammana. Unnur ei kuitenkaan saanut kuin muutaman varsan kun huomattiin, että vaikka sille yritettiin valita hyväluonteisia oreja, varsat perivät lähes poikkeuksetta sen happaman luonteen. Vapaana liikkuessaan tamma esitti tyylikkäästi sekä tölttiä, että passia.
Näyttelyt
08.11.2020 NJ
Kutsu Islanninhevostammat
irtoSERT (pt. Miia Maria)
04.10.2020 NJ
Kutsu Islanninhevostammat
irtoSERT (pt. Vibaja)
10.07.2020 NJ
Kutsu Islanninhevoset, tammat
irtoSERT (pt. Terhi)
Ominaisuuspisteet
Kuuliaisuus ja luonne: 2213.24 p.
Askellajien näyttävyys: 2453.32 p.
ARJ:n porrastetuissa tasolla 9/8 (4666.56 p.)
Yhteensä 50 ARJ-sijoitusta
31.08.2022 ARJ-cup
Kutsu Speedpassi P.2
1/35
31.08.2022 ARJ-cup
Kutsu 5-käynti F.1
1/36
31.12.2021 ARJ-cup
Kutsu 5-käynti F.1
2/29
31.03.2021 ARJ-cup
Kutsu Passikoe PP.1
1/23
31.01.2021 ARJ-cup
Kutsu Passikoe PP.1
4/32
13.10.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
1/31
11.09.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
3/17
10.09.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
3/20
09.09.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
1/20
08.09.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
1/17
07.09.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
3/17
05.09.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
4/17
05.09.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
1/20
04.09.2020 ARJ
Kutsu Passikoe PP.1
5/28
04.09.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
4/28
04.09.2020 ARJ
Kutsu Helppo 5-käynti
5/27
19.08.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
4/24
18.08.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
4/29
18.08.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
4/21
17.08.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
3/24
16.08.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
2/21
16.08.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
3/24
15.08.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
4/21
14.08.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
3/10
14.08.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
2/21
30.07.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
3/23
29.07.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
1/24
28.07.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
4/23
27.07.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
3/24
26.07.2020 ARJ
Kutsu Passikoe PP.1
1/23
25.07.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
4/24
24.07.2020 ARJ
Kutsu Speedpassi P.2
2/23
24.07.2020 ARJ
Kutsu Passikoe PP.1
4/23
16.07.2020 ARJ
Kutsu Kouluratsastus FS1
3/31
15.07.2020 ARJ
Kutsu Kouluratsastus FS1
5/31
13.07.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
4/31
12.07.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
2/22
12.07.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
3/31
11.07.2020 ARJ
Kutsu Kouluratsastus FS1
4/31
11.07.2020 ARJ
Kutsu Speedpassi P.2
1/29
03.07.2020 ARJ
Kutsu Passikoe PP.1
2/17
03.07.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
1/17
02.07.2020 ARJ
Kutsu Kouluratsastus FS1
4/19
02.07.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.1
3/19
30.06.2020 ARJ
Kutsu Speedpassi P.2
2/14
30.06.2020 ARJ
Kutsu Töltti T.2
2/19
22.06.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
3/22
21.06.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
3/25
20.06.2020 ARJ
Kutsu 5-käynti F.1
4/22
19.06.2020 ARJ
Kutsu 4-käynti V.1
2/25
16.10.2022 - Päiväkirjamerkintä
Tinna palkittiin tänään ARJ:n laatuarvostelussa ARJ-I palkinnolla pistein 50 - 8 - 34 - 22 - 18 = 132p. (kilpailumenestys - rakenne - vanhempien kisamenestys - jälkeläisten kisamenestys - lisäpisteet).
28.02.2021 - Askellajivalmennus, valmentajana Veera R.
Tinnan kanssa treenattiin tänään kentällä. Ratsukolla oli vasta alkukäynnit menossa saapuessani. Tamma käveli reippaasti eteenpäin pitkin ohjin, mutta terävöityi seuraamaan saapumistani. Käynnissä tamma hieman näytti kyttäävän ympäristöään, mutta lopetti tämän päästessään siirtymään tölttiin. Töltissä Tinna ottikin sitten ohjasta itselleen viidennen jalan johon tukeutui, joten lähdimme ihan ensimmäisenä liikkeelle siitä, ettei se töltissä olisi niin raskas kädelle ja puolipidätteet alkaisivat menemään läpi. Ratsastaja heitti välillä kokonaan ohjat kädestä, joka sotki tamman tahdin täysin. Kun töltti rupesi sujumaan, ratsukko sai alkaa tekemään kumpaankin päätyyn pääty-ympyrät töltissä ja pitkillä sivuilla ottaa napakan pätkän passia. Tällä kertaa halusin nähdä tyylipuhtaan suorituksen passista ja siirtymisistä. Töltissä taas halusin tamman hieman asettuvan ympyröillä. Tamman töltti oli siistiä hidasta työtölttiä ja ympyrät suhteellisen nättejä. Passisiirtymiset olivat melko räjähtävät, joka välillä hieman horjutti ratsastajan tasapainoa, mutta muutaman noston jälkeen tamman siirtymiset hieman tasaantuivat ja ratsastajakin sai säilytettyä tasapainonsa hyvin koko passipätkän ajan. Tänään emme tämän enempää jääneet kentälle hinkkaamaan, vaan ratsukko sai lähteä maastoon vetämään omat loppuverryttelyt.
12.02.2021 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Minni
Musta islantilainen oli todella söpö ilmestys kun yhdistettiin pitkä ja paksu harja sekä hieman pörröinen talvikarva. Tinna olisi mieluusti tutkinut kaikki taskut ja muut minne sen oli vain mahdollista turpansa työntää ja olikin pieni projekti saada naru kiinni tamman riimuun jotta saatoin lähteä taluttaman sitä kohti hoitopaikkaa.
Tinnan ollessa kiinnitettynä ja alkaessani harjaamaan islantilaisen paksua jouhipilveä kerroksittain pohjalta alkaen, alkoi nopeasti paljastua hyväksi päätökseksi laittaa Tinna kiinni. Ponikokoinen kaveri kun olisi mieluusti tehnyt tuttavuutta vaikka ja minkä kanssa ja yrittipä höpsö myös lähteä jollekkin omalle tutkimusmatkalleenkin kesken harjauksen. Hämmentynyt ilme joka tamman naamalle nousi toi mieleeni jotenkin varsan, joka tutustuu ensimmäistä kertaa uusiin asioihin.
Lopulta Tinna oli harjattuna ja jouhet selvitettynä ja oli aika vetää toppatakki uudelleen päälle sekä muutenkin varustautua pakkasta vastaan, ennen kuin napsautin narun takaisin Tinnan riimuun. Irrotin islantilaisen hoitopaikan naruista ja pyysin sen liikkeeseen suunnataksemme ulos. Koska tänään pakkanen ei paukkunut ihan hirveissä lukemissa matkamme kävi Tinnan kanssa maastoreiteille ihan vain maasta käsin köpöttelylle. Hiemanhan pieni musta hämääntyi kun tarhat jäivätkin taakse ja matka jatkui, mutta pian Tinnan huomio oli jo jossain toisaalla. Musta tamma askelsi reipasta käyntiä vierelläni katsellen koko ajan ympärilleen ja välillä säikähtäessään petojen hyökkäyksiä (aka puista lentoon lähteneitä lintuja tai oksilta tipahtavaa lunta).
Kuitenkin näistä järkytyksistä huolimatta maastolenkkimme tamman kanssa meni suhteellisen mutkattomasti vaikka pariin otteeseen jouduinkin muistuttamaan Tinnalle että paikalta ei voi poistua juoksemalla ihmisen ylitse. Tallipihaan palattuamme palautin Tinnan takaisin tarhaansa ennen kuin itse suuntasin sisälle palauttamaan tamman narun paikalleen sekä viemään vielä harjapakin sinne mistä sen olin aiemmin hakenutkin.
| Tämä on virtuaalihevonen |