✝ Hamdir frá Ljóma

Kuollut 06.09.2022

© Úrvalshestar

Virallinen nimi Hamdir frá Ljóma Rekisterinumero VH20-030-0031
Rotu, sukupuoli Islanninhevonen, ori Omistaja Mari H (VRL-05704)
Säkä 141cm Kasvattaja Mari H - Ljóma
Syntymäaika 21.12.2019 Painotus Askellajiratsastus
Väri Mustankirjava Koulutustaso Helppo B, 60cm, 5-käyntinen
Täyttänyt 3 vuotta 13.05.2020
ARJ-I (02/2022), YLA2 (05/2022)

ASSA Points: 2334 | Title: Hall of Fame

Siinä missä orin isä on mutkaton ja helppo sekä emä vähän diivamainen niin Hamdir on sellainen keskitie. Sen kanssa sujuu asiat helposti mutta orilla on myös omaa tahtoa jolloin asioiden sujuttava hänen mielen mukaan tai muuten ori irvistelee rumasti ja muutoinkin saattaa uhitella. Mitään pahaahan se ei ole todellisuudessa tehnyt, ainakaan tähän mennessä. Varustaessa voi pullistella mutta muutoin ei pitäisi tuottaa ongelmia. Taluttaessa Hamdir on vähän sellainen perässä vedettävä, sillä ori ei oikein innostu töihin lähtemisestä. Toisaalta taas, jos suunta on laitumille niin sinne sitten voi yrittää rynnätä ohi. Laumaeläimenä Hamdir tyykkää olla porukassa mutta toisaalta taasen liian isossa laumassa ori ärsynytyy ja haastaa riitaa.

Ratsuna Hamdir on yritteliäs kunhan sen saa ensi kunnolla käyntiin. Alkuverryttelyn aikana ori haraa vastaan ja kulkee mutkitellen kuin käärme. Kun sille näyttää heti alusta asti vauhdin ja suunnan niin ei se kauaa viitsi kenkkuilla. Kulkee kivasti kaikissa viidessä askellajissaan, mutta ravin sijaan tarjoaa mielummin tölttiä, joten ratsastaja saa tässä kohtaa olla tarkkana askellajista. Kouluratsuna Hamdir ei menesty ensisijaisesti koska ravin sijaan tulee tölttiä. Kiemurat ja kuviot sinänsä onnistuu mutta toisaalta sillä ei ehkä ole sitä mielenkiintoakaan hioa jokaista askelkuviota kerrasta toiseen. Esteillä Hamdir kulkee kivasti ja jonkinlaista estesilmääkin sille on päässyt kehittymään. Kaikkein korkeimpia esteitä Hamdir ei ehkä ylitä mutta omalla tasollaan ihan mukiinmenevä ratsu. Parhaimmillaan Hamdir on maastoillessa, jossa saa mennä vapaammassa tyylissä ja kestävyyttä orilla on muillekin jaettavaksi. Ryhmässä Hamdir kulkee tyynesti vaikka sen laittaisi minkälaiseen rellestäjä porukkaan.

Luonteesta kiitos Jenna, VRL-03515!

isä. Mildur frá Eystri-Hól
isl, 144cm
ARJ-I
ii. Úrban frá Eyjólfsstöðum
isl, 139cm, evm
iii. Sævar frá Eyjólfsstöðum
isl, 141cm, evm
iie. Elja frá Mosfellsbæ
isl, 140cm, evm
ie. Mósa frá Eystri-Hól
isl, 137cm, evm
iei. Ragnar frá Lírastöðum
isl, 137cm, evm
iee. Katla frá Eystri-Hól
isl, 138cm, evm
emä. VIR MVA Ch Hrista frá Ryði
isl, 139cm
KTK-III, ARJ-I
ei. Hjól frá Hverjum
isl, 142cm, evm
eii. Skilningi frá Ýta
isl, 143cm, evm
eie. Hvers frá Vegna
isl, 140cm, evm
ee. Einbeita frá Gera
isl, 137cm, evm
eei. Stöðug Fætur
isl, 140cm, evm
eee. Færa frá Niður
isl, 136cm, evm

Menestyneellä sukutilalla syntynyt Úrban frá Eyjólfsstöðum on tuuheatukkainen ja kaunisrakenteinen islanninhevosorii, joka valloittaa monet sulavilla askelillajeillaan. Menestyksekkäästi kilpakentillä pärjännyt Úrban on ällistyttänyt useat tuomarit ja monet muutkin tyylikkäällä ja nopealla passillaan. Suvultaan ori on perinyt myös pehmeän töltin, jota se menee ryhdikkäänä ja puhtaasti. Ravi ja laukka ovat pehmeitä ja siitä menosta voi kuka tahansa nauttia. Käynti on reipasta ja energistä, mutta ei töksähtelevää. Luonteeltaan Úrban on orimainen, mutta ratsastaessa ori on kuuliainen. Jalostuspuolella ori on jättänyt jälkeensä noin kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista muutama on myyty ulkomaille, mm. Suomeen, Ruotsiin, sekä Saksaan. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen nopeaa passia. Oikein mukava luontoinen ja ratsastaessa viljakas herra. Tällä hetkellä Úrban viettää siitosoriin elämää syntytilallaan.

    Kotitilansa parhaimpia kasvatteja ja kilpakentillä muistettu Sævar frá Eyjólfsstöðum asui Islannissa omalla kotitilallaan, jota kukaan ei tullut unohtamaan. Ori menehtyi traagisesti pudottuaan omistajansa kanssa jäihin. Sævar saatiin sieltä ylös, mutta liian myöhään. Oriin jalka luultavasti murtui sen riuhtoessa irti ja se jouduttiin lopettamaan. Kilpakenttien kuninkaaksi kutsuttu Sævar voitti monia passiluokkia. Se sai kerta toisensa jälkeen uusia ennätyksiä ja kunniapalkintoja. Siitosoriin elämää se ei ehtinyt viettää, mutta maailmaan ori ehti jättää kolmetoista jälkeläistä. Komeaa ulkomuotoa ja passia Sævar on periyttänyt monille jälkeläisilleen.
    Úrbanin emä Elja frá Mosfellsbæ on lasten ratsuna toimiva tölttiponi, joka on erinomainen opettaja perheen pienimmille. Perheen vanhin on kierrellyt tamman kanssa paikallisissa askllajikilpailuissa menestyen lupaavasti. Elja on ratsastaessa sopivan viljakas, mutta hivenen itsepäinen. Hoitaessa tamma on hieman kärttyinen ja olisi mielmmin omissa oloissaan. Tamma on ehtinyt varsoa vasta kerran, mutta toivottavasti se pääsee jatkamaan vielä jossain vaiheessa sukuaan.

Mósa frá Eystri-Hól on todella kaunisrakenteinen tamma. Mósa on kiertänyt enimmäkseen näyttelyitä ja se on saanut monia ykköspalkintoja. Tamma on luonteeltaan lempeä ja kiltti ja sen kanssa on kaikkien mukava puuhastella. Ratsuna Mósa on reipas, eikä sovi aloittelijoille, koska saattaa välillä olla vähän arvaamaton. Sen takia sitä ei ole vielä monesti nähty kisakentillä, koska omistajat haluavat edetä tamman kanssa hitaasti ja totutella sitä kisapaikkojen hulinaan pikkuhiljaa. Askellajit Mósalla ovat kuitenkin puhtaat ja lennokkaat, joten potentiaalia kisoihin kyllä löytyy! Näyttelyiden ja ratsukoulutuksen ohessa tamma on ehtinyt varsoa kahdesti, ja myös Mildurin sisko on lupaavan oloinen nuori.

    Ei kovinkaan tunnettu, mutta paljon jälkeläisiä jättänyt ori Ragnar frá Lírastöðum on asunut koko elämänsä syntytilallaan siitosoriin hommissa. Ori omaa erinomaisen rakenteen ja Ragnar onkin kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Ragnar on luultavasti ratsukoulutettu, mutta kilpakentille sitä ei ole koskaan viety. Kotitilallaan se toimi ainoastaan siitosoriin tehtävissä eli joka kesä se astui lähemmäksi toistakymmentä tammaa, joiden varsat sitten myytiin. Luonteeltaan kiltti ja lempeä.
    Passitykki Katla frá Eystri-Hól oli aktiivisessa kilpakäytössä oleva tamma, joka kierteli ympäri Islannin maata voittaen monia suuria passikilpailuja. Tamma omaa myös puhtaan töltin, mutta suurimmaksi osaksi sillä kilpaillaan vain passiluokissa. Sukkajalkainen Katla on luonteeltaan lempeyden perikuva ja se tahtookin olla kaikkien kaveri, joilla on herkkuja. Se toimi vanhuusvuosinaan vielä terapiakäytössä lapsilla. Katla siirtyi kokonaan siitoskäyttöön täytettyään kahdeksantoista vuotta. Kaikenkaikkiaan se on varsonut maailmaan kahdeksan kaunista varsaa, jotka ovat perineet lempeän luonteen ja vahvan passin.

Hamdirin emän Kristan suku on sekoitus hyvin menestyneitä kisahevosia ja perheen luottoratsuja. Isän puolelta löytyy ne kisamenestyjät, alkaen isästä Hjól frá Hverjum. Tämä mustankirjava ori ihastutti ja kohisutti islanninhevospiireissä. Ihastusta herätti orin komea ulkomuoto ja näyttävä askellus. Hjól menestyi jo nuorena hevosena näyttelyissä ja se sai jalostusluvat jo kolmivuotiaana. Heti kisaareenoille päästyään menestystä alkoi tulla vauhdilla ja tämä herätti lopullisesti myös tammanomistajien huomion. Pienoinen kohu syntyi, kun orin omistajat päättivät myydä sen Saksaan. Hjól oli muuttaessaan vasta 7-vuotias ja kauppasumma oli huhupuheiden mukaan mittava. Ori jatkoi kisa- ja siitosuraansa Saksasta käsin ja onkin suhteellisen tuttu näky eurooppalaisen islanninhevosen suvussa. Viimeisen tiedon mukaan Hjól viettää nykyään jo eläkepäiviä samassa saksalaisessa perheessä.

    Hamdirin isänisänisä Skilningi frá Ýta oli myös menestynyt kisahevonen. Se aloitti kisaamisen suhteellisen vanhana, vasta 10-vuotiaana. Pääasiallinen syy oli orin hieman haastava luonne, jonka vuoksi sille ei ensin löydetty sopivaa ratsastajaa. Myöskään kouluttaminen ei mennyt täysin mutkattomasti, mutta vanhemmiten ori sai myös enemmän järkeä päähän ja hommat alkoivat rullaamaan. Ruunaaminen ei käynyt omistajien mielessä, sillä Skilningille oli suunniteltuna siitosorin ura. Kilpailemisen makuun päästyään ori kiersi ahkerasti ympäri Islantia ja voitti melkeinpä kaiken mitä voitettavissa oli. Kirkkaimpana saavutuksena ori voitti Islannin mestaruuden useampana vuonna. Skilningi pääsi myös toteuttamaan siitosorin uraa, sillä hienot kisasuoritukset tietenkin toivat myös tammoja. Ori lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 25-vuotiaana.
    Médjar frá Jokden oli oikein kiltti ja lempeä tamma. Tämä mustankirjava söpöläinen hurmasi kaikki ympärillään. Médjar hurmasi myös näyttelytuomarit heti varsasta saakka ja se palkittiin 2-vuotiaana I-palkinnolla. Ennen ratsukoulutusta tamma pyöräytti yhden varsan ja treenit aloitettiin vasta 6-vuotiaana. Médjar oli hieman liian kiltti ja rauhallinen kisahevoseksi, sillä ylimääräistä energiaa ei oikein löytynyt. Tämä vei aina viimeisen terän suorituksista, mutta teknisesti tamma suoritti aina todella hienosti. Muutaman kisavuoden jälkeen Médjar saikin jäädä kotiin siitostammaksi ja se ehtikin saada vielä viisi varsaa. Tamma eleli rennosti kotitilallaan loppuun saakka, kunnes se 23-vuotiaana lopetettiin.

Hamdirin emänemä Einbeita frá Gera on kaunis musta tamma. Tämä tamma ei hirveän monesti ole kotitalliltaan poistunut, sillä Einbeita on toiminut koko ikänsä siitostammana. Luonteeltaan tämä tapaus on oikein kiltti ja ihmisystävällinen. Tammaa ei ole kunnolla koskaan edes ratsukoulutettu, sillä siitä ei missään vaiheessa kaavailtu ratsua. On tamman selässä joskus käyty ja se suhtautui asiaan ihan yhtä lunkisti kuin kaikkeen muuhunkin elämään. Laitumella Einbeita on esittänyt oikein hienoa tölttiä, joten se ainakin löytyy. Tamma on varsonut lähes vuosittain ja yhteensä sillä onkin jo kunnioitettavat kymmenen varsaa. Nyt Einbeita on jo muutaman vuoden ollut laumassa, jossa ei enää orivieraita käy.

    Einbeitan isä Stöðug Fætur oli luonteeltaan leppoisa ja mukava ori. Moni ei olisi sitä edes uskonut oriksi, sen verran epäkiinnostunut se oli tammoista. Stöðug kilpaili nuorempana jonkin verran, mutta mikään erityisen hohdokas ura sillä ei ollut. Se menestyi kohtalaisesti alemman tason kisoissa, mutta sen suurempaa menestystä ei tullut. Mitään vikaa orissa ei tokikaan ollut, päinvastoin! Se oli oikein mukava ja tasainen ratsu, joka teki kaiken juuri niinkuin pyydettiin. Stöðug ei vain ollut se nopein tai näyttävin. 9-vuotiaana ori myytiin ja se pääsi nauttimaan loppuelämänsä oman laumansa paimentamisesta.
    Hamdirin emänemänemä Færa frá Niður ostettiin varsana vaellustallille, jossa siitä tulikin yksi asiakkaiden suosikeista. Hyväluonteinen tamma oli loistava vaellusratsu, varmajalkainen ja sen selkään uskalsi laittaa kenet tahansa. Færan vahvuutena oli sen töltti, jota se esitti mielellään kokemattomienkin ratsastajien kanssa. Færa toimi aktiivisesti ratsuna, kunnes laitumella tapahtunut tapaturma katkaisi uran. Tamma ei kuntoutunut enää ratsuksi, joten se myytiin Einbeitan kasvattajalle siitostammaksi. Færa toimi hienosti myös emänä ja se hoitikin kaikki viisi varsaansa huolella.

Osa isän puolen sukuselvityksestä © Krafla

Yhteensä 59 ARJ-sijoitusta

31.12.2021   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   5/29
31.03.2021   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   2/23
28.02.2021   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   3/46
20.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/47
19.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/45
19.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/47
18.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/47
17.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/45
15.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/45
14.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/47
13.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/26
12.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   3/45
11.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/45
09.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/32
08.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/32
08.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/31
06.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/32
06.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/32
06.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/31
05.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/32
01.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/31
01.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/28
20.11.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/33
18.11.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/33
17.11.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/33
15.11.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/33
13.10.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/29
10.10.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/15
10.10.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/29
09.10.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/29
05.09.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/20
16.08.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/21
15.08.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/21
14.08.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/21
14.08.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/24
14.08.2020   ARJ   Kutsu   250 metrin passijuoksu P.1   2/10
29.07.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/23
28.07.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/23
27.07.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/17
26.07.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/24
16.07.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/29
14.07.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/29
12.07.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/29
11.07.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/29
10.07.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/29
29.06.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/10
03.07.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/19
02.07.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/19
02.07.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/19
01.07.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/16
01.07.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/19
01.07.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/19
30.06.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/19
29.06.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/16
28.06.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/19
27.06.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/19
22.06.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/25
20.06.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/25
19.06.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/24

23.02.2022 - Päiväkirjamerkintä

Hamdir palkittiin tänään ARJ:n laatuarvostelussa ARJ-I palkinnolla pistein 47 - 6 - 34 - 30 - 17 = 134p (kilpailumenestys - rakenne - vanhempien kisamenestys - jälkeläisten kisamenestys - lisäpisteet).


28.02.2021 - Valmennus, valmentajana Veera R.

Olimme saapuneet ovaaliradalle, jossa ratsukko oli jo muutaman kierroksen kävellyt. Lähdimme liikkeelle siitä, että käynnissä avut menivät läpi, joten pistinkin ratsukon ottamaan vähän väistöjä radan leveyden verran kumpaankin suuntaan, muutamat pysäytykset ja peruutukset. Hamdirin menojalkaa vipatti jo, joten tämmöinen tuhertaminen ei ollut oikein sen mieleen. En kuitenkaan päästänyt ratsukkoa pälkähästä ennen kunnollisia väistöjä. Seuraavana ratsukko sai näyttää töltin, jossa toivoin ekana näkevinäni työtöltin, mutta orin ollessa menopäällä pyysinkin ensiksi lisättyä tölttiä, josta tulisi kierroksen jälkeen hidastaa keskitölttiin ja siitä työtölttiin ennen seuraavaa lyhyttä sivua. Orilla oli todella nätti töltti ja ratsastaja hyvässä tasapainossa. Kun hyvä hidas töltti löytyi, sai ratsukko ottaa laukkaa kierroksen kumpaankin suuntaan ennen liitopassia. Tänään passissa haimme nimenomaa vauhtia, mutta tyyli ei saisi silti kärsiä. Jostain syystä ratsastaja tuntui hieman jännittävän orin laskemista täyteen vauhtiin, joten valmentajana tänään haastavin tehtäväni oli saada ratsastaja rentoutumaan ja antamaan orille tilaa suorittaa. Mielestäni ori ei päässyt tänään ihan täyttä kapasiteettiaan esittämään passissa, mutta valmennus sujui ratsukolta muuten hyvin.


20.01.2021 - Valmennus, valmentajana Emmy

Mari ja kauniin lehmänkirjava Hamdir olivat jo kävelemässä alkukäyntejä, kun saavuin viitisen minuuttia myöhässä islanninhevostalli Ljóman kentälle kouluvalmennuksen pitämistä varten. Heti kentän keskelle päästyäni Hamdirin mutkittelu ja tahmea liikkuminen kiinnitti huomioni, joten pyysin jo siinä vaiheessa Maria tekemään hiukan käynti-ravi-siirtymisiä, jotta Hamdir saataisiin liikkumaan sujuvammin eteenpäin omalla moottorillaan ja olemaan paremmin ratsastajansa kuulolla. Myös hevosen suoruuteen Marin piti keskittyä kyllä kunnolla, koska Hamdir näytti siltä, että se ei päästäisi tänään ketään kovin helpolla...

Kävelemisen sekä siirtymien tekemisen jälkeen ratsukko alkoi ravata alkuraveja kenttää ympäri niin, että kulmissa tehtiin voltit ja pitkillä sivuilla pidennettiin hiukan askelta. Kulmien volteilla askelta sai samalla vähän lyhentää ja pitää huoli siitä, että hevonen taipui hyvin sisällepäin.

Pienestä vastahakoisuudesta huolimatta Hamdir liikkui tosi nätisti ja se alkoi pikkuhiljaa kuuntelemaan paremmin ratsastajansa apuja. Välillä ori kuitenkin edelleen yritti laiskotella, mutta lähti liikkumaan taas hyvin kun sitä hiukan käski. Mari oli maininnut aikaisemmin, että Hamdirin ongelma on ollut ravin aikana töltille siirtyminen, mutta meidän iloiseksi yllätykseksi se ei sitä paria kertaa lukuunottamatta tehnyt.

Kun ravitehtävä oli alkanut sujua hyvin, siirryimme laukkatehtävään, joka oli aika perushelppo. Ensiksi ratsukko sai vain laukata pari kierrosta rennommin koko uralla, ja sitten kehotin Maria alkamaan ottaa Hamridia vähän kiinni ja alkaa tekemään päätyihin ympyrät ja pitkille sivuille lyhyet ravisiirtymät. Tässä vaiheessa Hamdir onneksi innostui vähän ja sen askeleista tuli paljon kevyemmän näköisiä ja enemmän eteenpäinpyrkiviä.

Valmennuksen viimeiseksi tehtäväksi otimme vielä tietysti vähän tölttiä. Lyhyet sivut ratsukko sai mennä terävässä, mutta kuitenkin sopivassa rauhallisessa käynnissä ja pitkillä sivuilla mentiin tölttiä. Tölttiin siirtyminen sujui Marilta ja Hamdirilta oikein hyvin jo heti alkuun, mutta Hamdirin suoruudessa oli vielä hiukan parantamisen varaa. Muutaman kierroksen jälkeen sitten lopeteltiin tätä viimeistä, kaikin puolin oikein mukavasti sujunutta tehtävää, ja ratsukko sai alkaa tekemään loppuverryttelyjä.


| Tämä on virtuaalihevonen |