✝ Ímnir frá Húsavík

Kuollut 4.1.2023

© Gangpferdezentrum und Landwirtschaft Aegidienberg

Virallinen nimi Ímnir frá Húsavík Rekisterinumero VH20-030-0047
Rotu, sukupuoli Islanninhevonen, ori Omistaja Mari H (VRL-05704)
Säkä 145cm Maahantuoja Mari H
Syntymäaika 14.02.2020 Painotus Askellajiratsastus
Väri Voikko Koulutustaso Helppo B, 70cm, 5-käyntinen
Täyttänyt 3 vuotta 07.07.2020
ARJ-I (10/2022), YLA3 (11/2022)

ASSA Points: 2289 | Title: Hall of Fame

Imnir on varsinainen villieläin; ei sillä, että se olisi arka tai vauhko, vaan ori on energinen ikiliikkuja jolla on aina iso vaihde silmässä. Se ei todellakaan ole aloittelijoiden hevonen ja antaa joskus haasteita kokeneemmillekin hevosihmisille, siitäkin huolimatta, että on perusluonteeltaan ihan hyvätapainen ja kiltti. Aloillaan oleminen ei sovi Imnirille, ei sitten ollenkaan, ja sillä tuntuukin olevan aina pientä liikettä meneillään silloinkin kun seisotaan käytävällä kiinni. Milloin kuoputtaa jalka ja toinenkin, tai sitten heiluu pää ja huitoo häntä. Kiire on läsnä jokaisessa päivässä ja hetkessä Imnirin kanssa, eikä voikon vilkkautta näytäkään laannuttavan mikään.

Imnir ei tahallaan ilkeile ihmisille, mutta tekee kyllä selväksi kun hoitotoimet ovat kestäneet mielestään liian pitkään ja olisi aika lähteä liikkeelle. “Liian pitkään” onkin oriille käytännössä melko lyhyt aika joka useimmiten käy umpeen ennen kuin hommat ovat puoliksikaan valmiina vaikka kuinka kovalla tahdilla sutisi. Taluttaessa suunnan määrää ihminen, mutta vauhdin Imnir, ja hyvin tyypillisesti ori vetää oman intensiivitreeninsä heti tarhaan päästyään eivätkä menohalut edes siihen lopu. Pidemmissä toimituksissa, kuten kengittämisessä ja raspauksessa, voikko onkin kaikkein helpoin rauhoittaa kuin sietää sen jatkuvaa heilumista.

Työintoa tältä hevoselta löytyy enemmän kuin yhdeltäkään ratsastajalta löytyy vuorokaudessa aikaa tahi jaksamista. Helppoa Imnirin kanssa ei ole mikään, varsinkaan mikään sellainen mihin liittyy vauhdin hillitseminen, liikkeiden hallitseminen ja keskittyminen. Kuitenkin juuri tempon vaihteluiden ja tarkkuutta vaativien tehtävien avulla oriin ajatustoimintaa saa ohjattua paremmin avuille ja niillä keinoilla treenaamisen ja kilpailusuorituksetkin onnistumaan sujuvammin. Hitaat askellajit ja kokoaminen ovat joka tapauksessa Inmirille hermojaraastavia eikä sen keskittyminen tahdo pysyä asiassa kouluaitojen sisäpuolella. Ori on parhaimmillaan kun sillä on lupa mennä, mitä kovempaa sen parempi, ja tämä sille onkin kiva säännöllisin väliajoin sallia.

Luonteesta kiitos VRL-09334!

isä. Ingimar frá Húsavík
isl, 145cm, evm
ii. Ísmoli frá Haðnavangur
isl, 145cm, evm
iii. Ísblesi frá Haðnavangur
isl, 144cm, evm
iie. Neista frá Haðnavangur
isl, 141cm, evm
ie. Afldís frá Fríðurkot
isl, 143cm, evm
iei. Ljóskollur frá Djúpgljúfur
isl, 146cm, evm
iee. Álfaborg frá Fríðurkot
isl, 140cm, evm
emä. Ekja frá Húsavík
isl, 139cm, evm
ei. Garðar frá Flateyri
isl, 141cm, evm
eii. Gaffall frá Síðurvegur
isl, 140cm, evm
eie. Vanadís frá Flateyri
isl, 141cm, evm
ee. Ermi frá Húsavík
isl, 139cm, evm
eei. Dalvar frá Selárdalur
isl, 140cm, evm
eee. Eldsál frá Húsavík
isl, 138cm, evm

i. Voikko, 145cm korkea Ingimar frá Húsavík oli viisikäyntinen askellajiluokkien kuningas ja ensimmäisen palkinnon kantakirjaori. Urallaan, niin askellajiluokissa kuin näyttelykehissä, voikko voitti käytännössä kaiken mahdollisen. Ori muistetaankin miltei lyömättömänä, se voitti miltei jokaisen luokan johon osallistui ja lopuissakin sijoittui toiseksi tai kolmanneksi.
Menestys ei ollut mikään ihme, Ingimarilla oli takanaan upea suku ja se itse oli miltei pilkulleen rotumääritelmän mukainen, terve ja vahva islanninhevonen ylös kiinnittyneestä kaulasta sopusuhtaiseen runkoon ja kuiviin, hyväasentoisiin jalkoihin. Runsaat jouhet olivat kuin kirsikka kakun päällä. Ingimar oli luonteeltaankin erinomainen, iloinen ja eläväinen muttei keskittymiskyvytön tai liiallisen vilkas. Se oli herkkä, eteenpäinpyrkivä ja pehmeä ratsastaa, todella yhteistyöhaluinen ja rohkea hevonen. Kaikkea uutta voikko kokeili selkeän innoissaan, virta ei tuntunut loppuvan koskaan eikä Ingimarilla vaikuttanut olevan epämukavuusaluetta tai edes pientä turhautumista aiheuttavaa tehtävää / toistomäärää ollenkaan.
Ingimar nousi valtavaan suosioon tammanomistajien keskuudessa, jälkeläisiä orille syntyi yhteensä 286 (joista suurin osa asuu Islannissa). Hyvin harva pojista on ruunattu. Ingimarin jälkeläisillä on yleensä erittäin palveleva, rohkea luonne sekä korkea työmoraali, mikä tekee vilkkaammistakin varsoista hyvin miellyttäviä ratsuja. Muiltakin osin Ingimar oli yhtä ilmiömäisen hyvä periyttäjä kuin oli ollut kilparatsuna; suurin osa sen jälkeläisistä on rakenteensa ja liikkeidensä puolesta keskivertoa parempia. Ori eli 30-vuotiaaksi.

ii. Ísmoli frá Haðnavangurilla oli jouhia kuin kahden hevosen tarpeiksi, etenkin orin harja oli jo naurettavan runsas. Suuritöisyydestään huolimatta omistaja jaksoi pitää valtavan jouhipehkon pitkänä ja edustuskunnossa, ja 145-senttistä raudikko saikin vitsistä alkaneen, mutta nopeasti vakiintuneen lisänimen Islannin Leijona.
Orilla oli paitsi harjaa, myös rohkeutta kuin leijonalla. Orin rohkeus meni toisinaan jo jääräpäisen tyhmänrohkeuden puolelle, Ísmolin oli tavattoman vaikea perääntyä pienimmissäkään asioissa. Jästipäisyys jäi kuitenkin raudikon luonteen ainoaksi viaksi, se oli varsin lauhkea, rento hevonen, joka sopeutui kaikkeen ja oli tallin paras lastenratsu, niin varma ja luotettava se pikkuväen kanssa oli. Aikuisten kanssa vauhtia ja reaktiivisuutta löytyi eri tavalla. Ísmoli luki ratsastajansa taitotasoa tavattoman tarkasti suhteuttaen oman tekemisensä siihen ilmiömäisen hyvin. Askellajikilpailuissa vuosikaudet menestyksekkäästi kilpaillut viisikäyntinen ori menestyi etenkin tölttiluokissa.
25-vuotiaana kuollut ori kantakirjattiin aikanaan ensimmäisellä palkinnolla, ja se oli suosittu myös jalostusorina. Ísmolista jäi 167 jälkeläistä, joista orijälkeläiset ovat pääpiirteittäin leppoisia kaikki käy -tyyppejä tammojen ollessa tulisensorttisia, kovapäisiä ja osa rehellisen haastavia hevosia. Ísmoli oli itse korrekti ja hyväjalkainen melko perinteinen islanninhevonen, ja muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sen jälkeläisetkin ovat rakenteeltaan enemmän hyviä perushevosia kuin rodun kärkeä.

ie. Afldís frá Fríðurkot (143cm, voikko) jatkoi kasvattajansa parasta emälinjaa. Kimo oli hyvin ryhdikäs, jalo hevonen, jolla oli erinomainen runko sekä etujalkojen hajavarpaisuutta lukuun ottamatta hyväasentoiset jalat. Viisikäyntisen islantilaisen liikkeet olivat yhtäläisen hienot, sen vahvaa, rytmikästä ja joustavaa passia kasvattaja katseli ylpeänä. Kiitosta, kehuja sekä menestystä tuli myös askellajikilpailuista niiden parin vuoden ajalta, joina nuori Afldís kilpaili. Tammasta olisi voinut tulla suurempikin nimi kilparatsuna, ellei sen kanssa olisi päätetty keskittyä siitostamman tehtäviin. Pari vuotta kilpailemista sekä kantakirjaus ensimmäiselle palkinnolle ja tilaisuudesta miltei suoraan valitun orin luokse.
Luonteeltaan Afldís oli melkoisen kipakka. Hyvin rohkea, osaavan ratsastajan kanssa pienestä pyynnöstä parastaan antanut sisupussi, vähän kovapäinen sekä tarkka saamistaan avuista. Ei tamma käsiteltäessäkään se leppoisa joka hoitajan halikaveri ollut, vaan tuimailmeinen hapannaama, joka kyllä antoi käsitellä itseään väistämättä raspia, rokotusneulaa tai mitään muutakaan, muttei välittänyt yhtään mistään ylimääräisestä.
Yhdentoista varsan emä lunasti kasvattajansa odotukset ollen emälinjansa veroinen periyttäjä. Valtaosa Afldíksen jälkeläisistä on vähän kipakampaa mallia, loput kolme taas melkein solmulle laitettavan lupsakoita. Jokainen on kuitenkin asiallinen käsitellä ja hyvä ratsastaa. Tamma periytti vahvasti hyvää rakennetta ja liikettä, ja on edelleen yksi kasvattajansa parhaista tammoista jälkeläisnäytöin mitattuna. Voikko kuoli vasta 35-vuotiaana.


e. Ekja frá Húsavíkia on kiittäminen monen turistin ihastumisesta islanninhevosiin. 139-senttinen, hopeanmusta tamma toimi koko ikänsä vaellusratsuna, joskus sitä lainattiin ratsuksi lampaiden paimennukseen tai askellajikisoihin (lähinnä vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella), sillä tamma itse piti kummastakin valtavan paljon. Ja toivathan ne toivottua vaihtelua vaellushevosen arkeen.
Asiakashevosena Ekja oli painonsa arvoinen kultaa; rohkea, varmajalkainen, sosiaalinen hevonen, joka herätti ihmisissä luottamusta saaden miltei kenen tahansa hymyilemään. Se kantoi niin kokeneen kuin ensimmäistä kertaa ratsaille nousevat tasaisen varmasti perille ottamatta koskaan virheistä nokkiinsa. Pyydettäessä tammasta löytyi vauhtia, mutta ikinä se ei kiirehtinyt, saati kuumunut kiihdyttäen vauhtia omia aikojaan. Viisikäyntisellä tammalla oli harvinaisen mukavat askellajit, eivät välttämättä ne näyttävimmät mutta tavattoman helpot, miellyttävät istua. Rakenteeltaan hopeanmusta islantilainen oli keskiverto, hyvin tyypillinen rotunsa edustaja, jonka parhaat puolet olivat rungon syvyys sekä erinomaiset (niin terveydeltään kuin asennoiltaan) jalat.
Eläköidyttyään vaellusratsun uraltaan tamma sai neljä varsaa, joista kaikista tuli luonteiden suurista temperamenttieroista huolimatta erinomaisia käyttö- ja kilpahevosia vaellusratsusta askellajiluokkien ruusukehaihin. Tamma periytti vahvasti viisikäyntisyyttä sekä hyviä jalkoja. Ekja eli 28-vuotiaaksi.

ei. 141-senttinen hopeanmusta Garðar frá Flateyri teki uraa askellajiratsuna sekä vaellushevosena. Ori oli hyvin rauhallinen, luonnostaan ennemmin verkkainen kuin menevä hevonen, joka kuitenkin teki töitä hyvillä mielin ja reippaana hidastelematta tai laiskottelematta. Aloittelevan ryhmän vaelluksen tosin olivat hopeanmustalle arjen juhlahetkiä, mukavaa kevyen sykkeen rauhallista maisemamatkailua.
Garðar pärjäsi myös askellajiluokissa vauhdinkin puolesta, vaikkei aikansa kärkihevosia ollutkaan. Suorin, pitkin, väljin ja tahdikkain askelin liikkunut ori oli helpon, vaivattoman liikkumisen perikuva, liitovaihe tosiaan oli liitovaihe ja vaikka liikkeet olivat ratsastajalle helpot istua, niistä löytyi myös sopivasti näyttävyyttä. Rakenteeltaan hopeanmusta oli ryhdikäs, hieman vankemmanpuoleinen islanninhevonen, jota kehuttiin etenkin erinomaisesti liittyneestä hyvänmuotoisesta kaulasta sekä takaosasta kokonaisuutena lautasen mallista jalka-asentoihin. Ori ei koskaan jännittänyt mitään, se suhtautui rennosti niin yleisöön kuin maastoreitin varrelle karanneeseen lammaslaumaan huolestuen ainoastaan selästään putoavasta ratsastajasta.
Toisella palkinnolla kantakirjattu Garðar jätti 98 jälkeläistä. Sitä käytettiin erityisen paljon tammoille, jotka olivat joko arkoja, hätäisiä tai jo karjaan oloisia, ja Garðar osoittautuikin olevan loistava luonneperiyttäjä. Se toi varsoihin myös ryhtiä sekä usein hyvän takaosan, samaten rennon letkeää, hyvää liikemekaniikkaa. 28-vuotiaana kuollut ori on sukutaulussa halutuin emäisänä, ja sen jälkeläisten varsat ovat kautta linjan ensimmäisen polven jälkeläisiä meritoituneempia - ainakin kilpakentillä. Harraste- ja vaellushevosina Garðarilaiset ovat olleet haluttuja ja ennen kaikkea rakastettuja.

ee. Ruunivoikko Ermi frá Húsavík oli soma, sievä ja sympaattinen, 139cm korkea varsin tavanomaisen näköinen tamma. Vähän matalaryhtinen ja hajavarpainen, kaulakin oli lyhyenlainen. Runko oli kuitenkin sopusuhtainen ja lapa viisto. Liikkujanakaan ruunivoikko ei ollut mitenkään ihmeellinen, vaan siinäkin suhteen tavanomaisen vaatimaton. Askel oli suora ja väljä, mutta matala, käynti mukavan pitkää. Selkeät töltti ja passi, varsin keskinkertaiset nekin.
Ermi ei ollut mikään kilpahevonen eikä siitä sellaista koskaan yritettykään. Se oli täysi harrastehevonen, jonka kanssa tehtiin ja kokeiltiin vähän kaikkea ilman sen suurempia tavoitteita. Enimmäkseen Ermin kanssa maastoiltiin sekä tehtiin pientä koulujumppaa. Tamma oli hyvin kiltti, seurallinen ja yritteliäs hevonen, hieman arka ja varovainen kaiken uuden suhteen. Tottuessaan se rentoutui eikä alkupuhinoitten jälkeen jäänyt kyttäämään tai kauhistelemaan mitään. Pienestä varovaisuudestaan huolimatta ruunivoikko oli hyvin kaikki käy -tyylinen hevonen, joka halusi miellyttää sekä tulla toimeen kaikkien (niin ihmisten kuin eläinten) kanssa.
Ermillä teetettiin kolme varsaa. Omistaja toivoi varsoille emäänsä parempaa rakennetta sekä rohkeampaa, avoimempaa luonnetta, ja näihin ominaisuuksiin hän oreja valitessaan kiinnitti erityistä huomiota. Orivalinnat olivat onnistuneita, varsoista tuli monin tavoin emäänsä piirun verran parempia eikä yksikään hyvä ominaisuus heikentynyt seuraavassa sukupolvessa. Tamma kuoli 24-vuotiaana.

Sukuselvityksestä kiitos Lissu T.!

Ominaisuuspisteet

Kuuliaisuus ja luonne: 2356.62 p.
Askellajien näyttävyys: 2368.89 p.
ARJ:n porrastetuissa tasolla 9/8 (4725.51 p.)

Yhteensä 56 ARJ-sijoitusta

31.08.2022   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   5/35
31.08.2022   ARJ-cup   Kutsu   5-käynti F.1   5/36
31.12.2021   ARJ-cup   Kutsu   Speedpassi P.2   4/29
30.06.2021   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   1/35
30.04.2021   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   5/38
31.01.2021   ARJ-cup   Kutsu   Passikoe PP.1   5/32
20.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/47
17.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/45
14.12.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/45
14.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/47
13.12.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/26
11.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/47
10.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/31
08.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/31
07.12.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/32
01.12.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/28
20.11.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/33
20.11.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/33
18.11.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/33
16.11.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/33
14.10.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/31
13.10.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/29
10.10.2020   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   2/15
09.10.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/29
09.10.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/31
11.09.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/26
11.09.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/26
11.09.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/20
10.09.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/26
09.09.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/26
09.09.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/26
08.09.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/26
08.09.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/20
07.09.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/20
06.09.2020   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/26
06.09.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/26
06.09.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/20
06.09.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/20
05.09.2020   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/26
04.09.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/28
20.08.2020   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/30
19.08.2020   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/30
19.08.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/28
18.08.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/29
18.08.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/21
17.08.2020   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/30
17.08.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/29
17.08.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/29
17.08.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/21
15.08.2020   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/21
15.08.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/21
14.08.2020   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/30
14.08.2020   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/28
14.08.2020   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/29
14.08.2020   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/29
14.08.2020   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/24

16.10.2022 - Päiväkirjamerkintä

Imnir palkittiin tänään ARJ:n laatuarvostelussa ARJ-I palkinnolla pistein 50 - 8 - 30 - 30 - 16 = 134p. (kilpailumenestys - rakenne - vanhempien kisamenestys - jälkeläisten kisamenestys - lisäpisteet).


20.08.2020 - Päiväkirjamerkintä

Imnir on kotiutunut hyvin ja sen koulutus on edennyt oikein sujuvasti. Meillä on viimeisen viikon ollut tallilla kisaviikko ja päätin ilmoittaa myös Imnirin ensimmäisiin kisoihinsa. Ajattelin, että kotikisoissa on hyvä ja turvallista aloittaa, kun ympäristö on tuttu. Orin kanssa ei ollut sen suurempia odotuksia, sillä se on vielä nuori eikä ole kuitenkaan niin paljoa vielä treenattu. Mutta mitä tapahtuikaan. Imnir löi koko porukan ällikällä, ja sai viikon aikana 16 sijoitusta! Siis kuusitoista. Heti ensimmäisenä päivänä ori otti viisi sijoitusta, mikä on ihan käsittämätön suoritus. Imnir suoritti ihan todella hyvällä tasolla, oli kuuliainen ja energinen koko viikon. Toki suorituksissa oli pientä ailahtelevuutta, mutta se nyt on täysin ymmärrettävää tämän ikäiselle hevoselle. Imnir nappasi sijoituksia sekä töltti, että passiluokista ja tällä onkin selkeästi kaksi todella vahvaa erikoisaskellajia. Orin saapumispäivänä saamani tunne poikkeuksellisen lahjakkaasta hevosesta vaikuttaisi pitävän kutinsa ja nyt vain toivotaan, että ori jatkaa kehittymistäan ja pysyy terveenä.


01.08.2020 - Päiväkirjamerkintä

Tänään tallille saapui kolme kappaletta uusia Islannin tuonteja; kaksi oria ja yksi tamma. Húsavíkin tilalta tuli kaksi hevosta, joista Imnir on toinen. Kaikki uudet tulokkaat ovat jo 3-vuotiaita ja niiden ratsukoulutus on jo hyvin aloitettu. Imnir ilmoitti heti hevosuatosta laskeuduttuaan kovaan ääneen, että uusi tulokas on saapunut talliin. Ori ei vaikuttanut yhtään väsyneeltä matkan jäljiltä, vaan tepasteli innokkaasti narun nokassa. Vein Imnirin tarhaan jaloittelemaan ja se pisteli tarhassa sellaisella tyylillä, että pisti ihan huokailemaan ihastuksesta. Nyt on vähän sellainen kutina, että saatettiin osua kultasuoneen.


| Tämä on virtuaalihevonen |